Ambulanta Dzinovic molimo sačekajte

BOL U RAMENU

Bol u ramenu – zašto se javlja?

Budući da je zglob ramena jedan od najpokretljivijih, takođe je i jedan od najnestabilnijih zglobova u telu zbog čega je bol u ramenu najučestalija pojava. Bolovi u ramenu mogu nastati kao posledica bolesti ili povrede, ili čak upale okolnih struktura poput tetiva, ligamenata i mišića. A pošto ruke koristimo u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, upravo usled tih pokreta ruku bolovi i oboljenja ramena se pogoršavaju.

Najčešći uzroci bola u ramenu

Ukoliko neka komponenta ramena počne da se menja, usled nekog oboljenja ili iritacije, dolazi do pojave bola u ramenu. Jedan od uzroka bola u ramenu može biti artroza, ili propadanje hrskavice, mada je ovo češće stanje kod zglobova kuka ili kolena. Propadanje hrskavice je praćeno reaktivnim promenama na kostima u vidu osteofita koji omogućavaju dodatno trenje između kostiju – a to je zapravo ono što uzrokuje bol.

Bol u ramenu je uglavnom posledica sledećih oboljenja:

  • Brahijalis
  • Tendinitis
  • Burzitis
  • Smrznuto rame
  • Kalcifikacija ramena (kalcifirajući tendinitis)
  • Povrede ramena
  • Osteoporoza
  • Infarkt miokarda, bolesti jetre, angina pektoris
  • Artritis i osteoartritis
  • Tumori i nasleđene anatomske promene

Bol u ramenu kao simptom infarkta

Nagli oštar bol u području levog ramena i nadlaktice može biti i simptom srčanog udara, jednog od najurgentnijih stanja u medicini. Međutim, ova vrsta bola u ramenu je praćena i drugim simptomima poput bola lopatice i vrata, stezanje u grudima i otežano disanje. Ipak, ukoliko se bol u levom ramenu i nadlaktici javi bez pratećih simptoma, treba biti oprezan jer i dalje bol može biti uzrokovan nekom bolešću srca. Pravilna dijagnostika, EKG, ultrazvučna dijagnostika i magnetna rezonanca će pokazati koji je uzrok bola u levom ramenu, kao i koja je terapija.

Kada se javiti fizioterapeutu za bol u ramenu?

Ukoliko se bol pojavi u levom ramenu i nadlaktici, praćen otežanim disanje i stezanjem u grudima, odmah se javite lekaru ili službi urgentne medicine radi prevencije srčanog udara.

Međutim, ukoliko je Vaša povreda ramena uzrokovana nekim pokretom, povredom, padom ili sportskom aktivnošću, fizikalna medicina može biti pravo rešenje za Vas. U najvećem broju slučajeva, fizioterapija se prepisuje kod bola u ramenu kao neinvazivna procedura.

U ambulanti Džinović lečenje bola u ramenu se radi kroz primenu više fizikalnih terapija, u zavisnosti od anamneze pacijenta, tipa povrede i opšteg zdravstvenog stanja. Neke od terapija koje koristimo prilikom lečenja bola u ramenu su laserska terapija , ultrazvučna terapija , kineziterapija , elektroterapija kao i krioterapija . U slučaju kada je bol u ramenu uzrokovan problemima u vratu, neretko uvodimo i trakciju kao terapiju koja daje najbolje rezultate.

Ukoliko želite da zakažete konsultacije sa našim fizioterapeutom, pozovite nas!

Vrati se nazad

Želite da pročitate više o bolu?

Saznajte kako se leči Vaš bol!

bol u vratu lecenje rehabilitacija ambulanta fizikalna medicina fizioterapeut Dzinovic novi sad
BOL U VRATU
Saznaj Više
bol u ledjima lecenje rehabilitacija ambulanta za fizikalnu terapiju dzinovic fizioterapeut novi sad
BOL U LEĐIMA
Saznaj Više